Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση Ιχνηλατώντας την Ελληνική και Ευβοϊκή Τυπογραφία




Τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017, η Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών Τοπικό Τμήμα Χαλκίδας, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων λειτουργίας (1957-2017), οργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία στο χώρο της «στο σπίτι με τ’Αγάλματα», εκδήλωση με θέμα:

«Ιχνηλατώντας την Ελληνική και Ευβοϊκή Τυπογραφία».    

 Στην εκδήλωση ως προσκεκλημένοι ομιλητές μίλησαν:
Ο κ. Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος, αρχιτέκτονας, ιστορικός του βιβλίου, με θέμα «Το Πρώτο Ελληνικής ΙδιοκτησίαςΤυπογραφείο»

ο κ. Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, Ιστορικός, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με θέμα «Ο Χρίστος Γ. Μανουσαρίδης (Άγιος Γεώργιος Ιστιαίας 1936 – Αθήνα 2008), η εκδοτική άνοιξη της Μεταπολίτευσης  και το τέλος της μηχανικής στοιχειοθεσίας και της μεταλλοτυπίας.»  
 
  και ο κ.Δημήτρης Δεμερτζής, δημοσιογράφος, εκδότης με θέμα: «Στιγμές από τον Ευβοϊκό τύπο με έμφαση  σε αυτόν που επηρέασε την πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Εύβοιας ( 1834 -1950)».   

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών Τ.Τ. Χαλκίδας κ. Αριστείδης Αράπογλου, με αναφορά στο έργο και τη συνεισφορά του Γεωργίου Φουσάρα στην καταγραφή της Ευβοϊκής Βιβλιογραφίας (ΤΕΥΧΗ: ΠΡΩΤΟ: 1473 – 1906,  ΔΕΥΤΕΡΟ: 1906 - 1933 και ΤΡΙΤΟ 1934, εκδ. 1958, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ,Δ και Ε του  Αρχείου Ευβοϊκών Μελετών), στο πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στην Εύβοια και στη τυπογραφική και συγγραφική δραστηριότητα, που ανέπτυξε κατά την παραμονή του στη Χαλκίδα, ο  αγωνιστής του 21’, Δημήτριος Αινιάν. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε αρχειακό υλικό σε έντυπη και ψηφιακή μορφή. 
 Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Αρχιμανδρίτης Συμεών Ηλιοδρομίτης, ο Βουλευτής Εύβοιας κ. Γεώργιος Ακριώτης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Χαλκιδέων κ. Γεώργιος Γιαννούκος, εκπρόσωποι φορέων και πολιτιστικών συλλόγων της πόλης και πλήθος φίλων του Τοπικού Τμήματος Χαλκίδας της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών.