Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση για τη βιβλιοθήκη του Αριστοτέλη



Με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας βιβλίου και του επετειακού έτους Αριστοτέλη, η Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών Τ.Τ. Χαλκίδας οργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία το Σάββατο 23 Απριλίου 2016 και ώρα 19.30 εκδήλωση με θέμα «Η βιβλιοθήκη του Αριστοτέλη» με ομιλητή,  τον κ.Κωνσταντίνο Σπ. Στάικο, Αρχιτέκτονα και Ιστορικό του βιβλίου.  Στη κατάμεστη συνεδριακή-πολιτιστική αίθουσα του Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ, το ακροατήριο είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα σημαντικότερα στάδια για την εδραίωση του βιβλίου στο εκπαιδευτικό σύστημα της Αθήνας, από τα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα και να  παρακολουθήσει το εγχείρημα του Αριστοτέλη, από την εποχή που φοιτούσε στην Ακαδημία, να καταστεί ο γραπτός λόγος τεκμήριο της επιστημονικής γνώσης. Στη συνέχεια ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε   στην ανασύσταση της βιβλιοθήκης του Αριστοτέλη και στην περιπετειώδη  διαδρομή των διδακτικών έργων του μέχρι  την  έκδοση του Αριστοτελικού Corpus από τον Ανδρόνικο το Ρόδιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ομιλητής κ. Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος έχει κατά το παρελθόν αναλάβει μεταξύ άλλων την αποκατάσταση της ιστορικής Βιβλιοθήκης και του Μουσείου της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο καθώς και την ανασυγκρότηση της Βιβλιοθήκης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι. Από το  1973 ασχολείται, παράλληλα, με την ιστορία του Ελληνικού βιβλίου, από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, και με την ιστορία της αρχιτεκτονικής εξέλιξης και του θεσμού της βιβλιοθήκης από την Αρχαιότητα έως την Αναγέννηση. Προϊόν της ενασχόλησης αυτής είναι το βιβλίο που εκδόθηκε το 1989, με τον τίτλο, «Χάρτα της Ελληνικής Τυπογραφίας» και η έκδοση «Βιβλιοθήκη».
Στο πλαίσιο μελέτης και έρευνας γύρω από τις ιδιωτικές βιβλιοθήκες και βιβλιοθήκες φιλοσοφικών σχολών της Αθήνας, εξέδωσε τα βιβλία: Η Βιβλιοθήκη του Πλάτωνα και της Ακαδημίας· Διαχρονικά Τεκμήρια της Πλατωνικής παράδοσης  και πρόσφατα το Αριστοτέλους Βιβλιοθήκη.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων κ.Γεώργιος Γιαννούκος και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας κ. Δημήτριος Κυριτσόπουλος. Τον ομιλητή προλόγισε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών Τ.Τ. Χαλκίδας κ.Αριστείδης Αράπογλου, συντονιστής και της γόνιμης συζήτησης που ακολούθησε. 
Ευχαριστούμε θερμά τη ΔΟΑΠΠΕΧ για τη διάθεση της αίθουσας.