Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016

Εκπαιδευτική δράση σε συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και ΕκπαίδευσηςΤο Σάββατο 23/04/2016, στο Κόκκινο Σπίτι στη Χαλκίδα,  πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Μουσείο και εκπαίδευση: Βιωματικές δράσεις μέσα από το παράδειγμα του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης», που οργάνωσε η Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών Τοπικό Τμήμα Χαλκίδας και το Μουσείο Σχολικής Ζωήςκαι  Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού. 

Η εκπαιδευτική συνάντηση εντάχθηκε στα πλαίσια της Εβδομάδας Μαθητικής Δημιουργίας 2016 της Δ.Δ.Ε Εύβοιας σε συνεργασία με τον υπεύθυνο σχολικών δραστηριοτήτων κ. Ι.Κατσάνο. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν πενήντα (50) μαθητές από το 1ο ΓΕΛ Χαλκίδας, το Γυμνάσιο Κανήθου και το 4ο Γυμνάσιο Χαλκίδας,  εκπαιδευτικοί της Δ.Δ.Ε Εύβοιας και  γονείς. Οι μαθητές μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικά παιχνίδια είχαν την ευκαιρία με ευχάριστο τρόπο να  προσεγγίσουν τις υλικές και άυλες διαστάσεις της Εκπαίδευσης και να ανιχνεύσουν ομοιότητες, διαφορές και  μεταβολές του παρελθόντος σε σχέση με τη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το καλωσόρισμα και την ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Τοπικού Τμήματος Χαλκίδας της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών  κ. Αριστείδη Αράπογλου για το πλούσιο αρχειακό υλικό του Αρχείου Ευβοϊκών Μελετών της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών, που μπορεί να αξιοποιηθεί ως αξιόπιστο και τεκμηριωμένο υλικό στα πλαίσια των μαθημάτων της τοπικής ιστορίας και των συνεργατικών μαθητικών εργασιών. 

Στη συνέχεια την παρουσίαση και τις βιωματικές μαθητικές δράσεις συντόνισε η Πρόεδρος του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή σε συνεργασία με τη Δρ Παιδαγωγικής Κατερίνα Καζέλα. Αξιοσημείωτη με συναισθηματική φόρτιση, η παρέμβαση του κ. Δημήτρη Διακομόπουλου, για τις προσωπικές εμπειρίες του από τη μαθητική ζωή του και τα παιδικά συσσίτια στην Εύβοια την εποχή της κατοχής.  Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια από  μουσικό μαθητικό σχήμα  του 1ου ΓΕ.Λ Χαλκίδας. 

Η Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών Τ.Τ Χαλκίδας ευχαριστεί το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης,  τη Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας,  το Δήμο Χαλκιδέων (ΔΟΠΠΑΧ-Εστία Γνώσης Χαλκίδας,  ΔΟΑΠΠΕΧ), τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων που συμμετείχαν και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς για τη συνεργασία τους για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Επίσης συγχαίρει τόσο  τους μαθητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση όσο και όλους εκείνους που συμμετείχαν με τις δημιουργίες τους στα πλαίσια της εβδομάδας μαθητικής δημιουργίας 2016  της Δ.Δ.Ε Εύβοιας.