Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018

Διάλεξη "Η Δήλωση της Αρχής: Πόλεις και θεοί στους χαρακτήρες των νομισμάτων"Η Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών Τοπικό Τμήμα Χαλκίδας, οργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 στο χώρο της «το σπίτι με τ’ Αγάλματα» διάλεξη  με θέμα:
 «Η δήλωση της Αρχής: Πόλεις και θεοί στους χαρακτήρες των νομισμάτων» με ομιλητή το Δρ.Γεώργιο Κακαβά, Διευθυντή του Επιγραφικού και Νομισματικού Μουσείου.

 
Στην κατάμεστη αίθουσα το ακροατήριο είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει στο κόσμο του Αρχαίου Ελληνικού Νομίσματος, με πλούσιες αναφορές στις παραστάσεις νομισμάτων από διάφορες αρχαίες Ελληνικές πόλεις που αποτελούν μία αστείρευτη πηγή πληροφοριών για την πολιτική, τη θρησκεία και την καθημερινή ζωή. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε παραστάσεις νομισμάτων από τις αρχαίες Ευβοϊκές πόλεις της Χαλκίδας, της Ερέτριας, της Ιστιαίας, της Καρύστου αλλά και της αρχαίας Ευβοϊκής συμπολιτείας.

Από τις αρχές του 6ου αι. π.Χ. οι παραστάσεις που κοσμούν τις όψεις των νομισμάτων συνδέονται άμεσα με τις θεότητες που προστατεύουν την εκάστοτε πόλη-κράτος, που αποτελεί και την εκδίδουσα αρχή. Η θεότητα με την απεικόνιση είτε μόνο της μορφής της, είτε των συμβόλων της, αποκτά κυρίαρχη θέση στις όψεις των νομισμάτων ως σύμβολο της πόλης στην οποία αυτά ανήκαν. Η θέση αυτή παραμένει σταθερή και συνδέεται άμεσα με κάποια θεότητα ή με συγκεκριμένο μυθολογικό επεισόδιο τουλάχιστον, όσον αφορά τον Ελλαδικό χώρο, μέχρι και τα ελληνιστικά χρόνια.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών Τ.Τ. Χαλκίδας κ. Αριστείδης Αράπογλου με αναφορές  στον Αριστοτέλη (Ηθικά Νικομάχεια, Βιβλίο 5) για τη γέννηση του νομίσματος και στις μελέτες των διακεκριμένων ερευνητών William Pitkin Wallace και  Olivier Piccard για τα αρχαία Ευβοϊκά νομίσματα και την Ευβοϊκή συμπολιτεία (Κοινόν Ευβοέων) από το Αρχείο Ευβοϊκών Μελετών (Wallace, P., W., 1963, Ιστορία του Κοινού των Ευβοέων, Τόμος Ι, σελ 266-311, Wallace, P., W., 1966, Ερετριείς άρχοντες νομισματοκοπείων, Τόμος ΙΓ', σελ 33-39, Piccard, O.,1990, Τα Ευβοϊκά Νομίσματα στην Κλασική και Ελληνιστική Εποχή, στα Πρακτικά του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου "Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ", Χαλκίδα, 23-24 Σεπτεμβρίου 1987, Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών Τ.Τ. Χαλκίδας, σελ. 77-83). 
 Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του ιστορικού, αρχαιολόγου και Επίτιμου Προέδρου της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών Επαμεινώνδα Α. Βρανόπουλου, για τη σημαντική συμβολή του στην καταγραφή της Ιστορίας της Εύβοιας και τη δραστηριότητά του στο θέμα του επαναπατρισμού των γλυπτών του Παρθενώνα.
  
Μετά την ολοκλήρωση της διάλεξης, ακολούθησε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, που ευλόγησε ο  Πανοσιολογιώτατος, Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Καλύβας, Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδας, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων.
Την εκδήλωση μεταξύ άλλων τίμησαν με την παρουσία τους η επίτιμη Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κα. Βασιλική Θάνου, ο Βουλευτής Εύβοιας κ. Αναστάσιος Πρατσόλης, η Δήμαρχος Ερέτριας κ. Αμφιτρίτη Αλημπατέ, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δήμου Χαλκιδέων κ. Γεώργιος Γιαννούκος και ο τ.Υπουργός κ.Ελ.Παπαγεωργόπουλος.