Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Η Ελλάδα και η Χαλκίδα χάνει ένα σημαντικό άνθρωπο της Τέχνης και του Πολιτισμού


Την τελευταία του πνοή άφησε την Πέμπτη σε ηλικία 83 ετών (1934-2017) ο Δημήτρης Μυταράς, ένας εκ των σπουδαιότερων σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων.

Γεννήθηκε το 1934 στη Χαλκίδα. Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας (1953-1957) με τον Γιάννη Μόραλη και τον Σπύρο Παπαλουκά. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. (1961-1964, σκηνογραφία και εσωτερική διακόσμηση, École Nationale des Arts Decoratifs και École des Arts et Métiers).

Το 1969 άρχισε να διδάσκει στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας, όπου εξελέγη καθηγητής το 1977 και διετέλεσε Πρύτανης από το 1982 έως το 1985. Το 1978, με την αρωγή του Δήμου Χαλκιδέων, ίδρυσε στη γενέτειρά του το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας, το οποίο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της συζύγου του Χαρίκλειας Μυταρά, αναπτύσσει σημαντική διδακτική και πολιτιστική δραστηριότητα έως σήμερα.

Το έργο του παρουσιάστηκε σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος επιμελήθηκε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, συνεργαζόμενος με σημαντικά ελληνικά θέατρα (Εθνικό, Κ.Θ.Β.Ε., Θέατρο Τέχνης, Ελληνικό Χορόδραμα, κ.ά.). Το 2008 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα. Την ίδια χρονιά, ο Δήμος Χαλκιδέων του απένειμε το χρυσό μετάλλιο της πόλης.


Ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών Τ.Τ. Χαλκίδας:
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του  Δ.Σ. της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών –Τοπικό Τμήμα Χαλκίδας   μετά από το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του κορυφαίου ζωγράφου και καθηγητή της  Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Δημήτρη Μυταρά εκφράζουν  τη βαθύτατη θλίψη τους  για την απώλεια του διακεκριμένου ζωγράφου –συγγραφέα, επίλεκτου  ακαδημαϊκού  και διεθνούς προσωπικότητας,  που με το έργο του  και  το ήθος του συνέβαλε σημαντικά στην πνευματική και πολιτιστική ανέλιξη και καταξίωση της  χώρας μας και της Χαλκίδας ειδικότερα, της πατρίδας που τόσο αγαπούσε και στήριζε και αποφασίζουν

  1.Να εκφράσουν τα βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος
  2. Να κατατεθεί στεφάνι 
  3. Να δημοσιευθεί το παρόν Ψήφισμα