Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η τιμητική εκδήλωση για την Ελένη Χατζηαργύρη

Η Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών Τοπικό Τμήμα Χαλκίδας, οργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου και ώρα 18.30 στη συνεδριακή-πολιτιστική αίθουσα του Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ. τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στην Ελένη Χατζηαργύρη,  για τη συνολική της προσφορά στο θέατρο και στον ελληνικό πολιτισμό. Για την  Ελένη Χατζηαργύρη, μίλησαν ο κ.Κώστας Γεωργουσόπουλος, κριτικός θεάτρου, επίτιμος διδάκτορας Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η κα. Αννίτα Δεκαβάλλα, ηθοποιός, μεταφράστρια, που συνεργάστηκε μαζί της στη τελευταία της παράσταση στο έργο «Η κυρία Κλάιν» του Νίκολας Ράιτ στο Θέατρο Εξαρχείων.
  
Το ακροατήριο, που πλημμύρισε από νωρίς την αίθουσα,  είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το έργο της Χαλκιδέας ηθοποιού και θεατρικής Δασκάλας, μέσα από τις πλούσιες και ιδιαίτερες αναφορές των ομιλητών. Ως «το Κόχινορ της υποκριτικής», το γιγαντιαίο καλλιεργημένο διαμάντι, χαρακτήρισε ο κ. Γεωργουσόπουλος την Ελένη Χατζηαργύρη. Διαμάντι, γιατί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, “κατάφερνε να προσκομίζει το δικό της προσωπικό πρίσμα σε τελείως διαφορετικές θεατρικές σχολές και να εκπέμπει  διαφορετικές δέσμες υποκριτικής απόλαυσης,  ανάλογα με τις προσκλήσεις και τις αισθητικές προθέσεις των σκηνοθετών”.   Στα 60 περίπου χρόνια, που κράτησε η θεατρική σταδιοδρομία της Ελένης Χατζηαργύρη, ερμήνευσε σχεδόν τα πάντα και συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους θεατρικούς δασκάλους με εξαιρετική ευσυνειδησία και αφοσίωση. Για αρκετές δεκαετίες δίδαξε υποκριτική σε διάφορες δραματικές σχολές. Το 2001 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο με το Χρυσό Σταυρό Τιμής. Το Σεπτέμβριο του 2003, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την αναγόρευσε σε επίτιμο διδάκτορα και τη βράβευσε, λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή,  σε σεμνή τελετή το Μάιο του 2004. Για τις ανάγκες της εκδήλωσης την περασμένη Κυριακή, το κείμενο του ψηφίσματος της αναγόρευσης σε επίτιμο διδάκτορα, ανέγνωσε στο ακροατήριο η φιλόλογος κα. Σουζάνα Ζαχαριάδη.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών Τ.Τ. Χαλκίδας κ. Αριστείδης Αράπογλου και ο δημοσιογράφος-εκδότης κ. Δημήτρης Δεμερτζής, η έγκριτη πηγή προφορικής ιστορίας του τόπου μας,  με προσωπικές αναφορές από τη γνωριμία του με την Ελένη Χατζηαργύρη. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε η κα. Ελένη Καλλία. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Χαλκιδέων κ. Καρκαντελίδης, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου, ο γιός της Ελένης Χατζηαργύρη, κ.Δημοσθένης Χατζηαργύρης, η εγγονή της και επίσης ηθοποιός κα. Σάννυ-Ελένη Χατζηαργύρη, καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και θεατρικών ομάδων της πόλης μας.  Στο τέλος της εκδήλωσης η κα. Σάννυ Χατζηαργύρη, εκ μέρους της οικογένειας, παρέλαβε τιμητική πλακέτα από τον κ. Αράπογλου  και ευχαρίστησε από το βήμα για τη θερμή υποδοχή και  για την οργάνωση της εκδήλωσης. 

Η Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών Τοπικό Τμήμα Χαλκίδας ευχαριστεί θερμά τον κ. Δημοσθένη Χατζηαργύρη για τη διάθεση αρχειακού υλικού από το οικογενειακό αρχείο για τις ανάγκες της εκδήλωσης, καθώς και το Δήμο Χαλκιδέων και το Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ  για τη διάθεση της αίθουσας.