Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας

Το Λαογραφικό Μουσείο της Χαλκίδας ιδρύθηκε το 1981 από την Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών με την υποστήριξη του Δήμου Χαλκιδέων. Στεγάζεται στις τρεις αίθουσες που απέμειναν απ' το ιστορικό κάστρο του Negroponte κατά τους Ενετούς ή Εγριπόζ κατά τους Οθωμανούς.
Στεγάζει περισσότερα από 1200 εκθέματα, πολύτιμα έργα των χεριών του λαού της Εύβοιας. Αντικείμενα καθημερινής εργασίας και οικοσκευής των προγόνων μας που έχουν εξαφανιστεί ή θα εξαφανιστούν με τη ραγδαία εξάπλωση της τεχνολογίας και των βιομηχανοποιημένων προϊόντων.
Για την έκθεση τους προτιμήθηκε ο λειτουργικός τύπος έκθεσης με την προσθήκη και του δραματικού στοιχείου (ανθρώπινη παρουσία ενεργοποιημένη) και την ελεύθερη, χωρίς προθήκες αλλά με τη μορφή σκηνικού, ανάπτυξη μέσα στον μουσειακό χώρο. Το σκηνικό που έχει στηθεί για να τοποθετηθεί το υλικό που  έχει σχέση με τη  ζωή στο χωριό συνοψίζεται στη δημιουργία στη μία αίθουσα  ενός πυρήνα αγροτικού σπιτιού (αυλή, εσωτερικό δωμάτιο, κουζίνα), ενώ γύρω από αυτό διαμορφώθηκαν οι χώροι για την ανάπτυξη των ενοτήτων της αγροτικής παραγωγής (κούρεμα προβάτων στο μαντρί, όργωμα με βόδια, μελίσσια, λίχνισμα). Τα αντικείμενα αστικής προέλευσης εντάχθηκαν στην άλλη αίθουσα σε ένα σκηνικό που αποτελείται από το εσωτερικό ενός αστικού δωματίου και από την αφαιρετική αναπαράσταση μιας πλατείας της Χαλκίδας. Στόχος και στις δύο περιπτώσεις είναι να δοθεί αφενός η εικόνα του εσωτερικού χώρου μιας κατοικίας (ιδιωτικός χώρος) και αφετέρου να αναπαρασταθεί ο  εξωτερικός χώρος που την περιβάλλει (δημόσιος χώρος).
Μία λεπτομερέστερη κατάταξη του υλικού, σύμφωνα με το χώρο που παραδοσιακά βρίσκονταν αυτά τα αντικείμενα ή τη λειτουργία που εξυπηρετούσαν είχε ως αποτέλεσμα την παρουσίαση μικρότερων ενοτήτων (για παράδειγμα οικιακά σκεύη κουζίνας, σκεύη πλύσης, αγροτικά εργαλεία οργώματος κ.λ.π). 
Συνοψίζοντας ο επισκέπτης στην πρώτη αίθουσα, την ενδυματολογική,  μπορεί να θαυμάσει φορεσιές απ' τη Βόρεια, την Κεντρική, τη Νότια Εύβοια και τη Σκύρο. Περίτεχνα εργόχειρα, εικόνες και τάματα.
Στην δεύτερη αίθουσα ("Σε μια γειτονιά της Χαλκίδας") παρουσιάζεται μια γειτονιά της Χαλκίδας με το μεσοαστικό σπίτι των αρχών του 20 αιώνα τους βασικούς χώρους και τα έπιπλα που το κοσμούσαν. Ακόμη κάποια εργαστήρια-επαγγέλματα  της τότε πόλης.
Στην τρίτη αίθουσα ("από τη ζωή στο χωριό") προβάλλονται σκηνές απ'την αγροτική ζωή. Ο γεωργός, ο τσοπάνης, ο μελισσοκόμος, η υφάντρα, ζωντανεύουν μέσα απ'τα εργαλεία και τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν. Ακόμη μπορεί κανείς να δει  το σπίτι του χωριού με τα έπιπλα και τα σκεύη του, την αυλή με το πηγάδι, τη γούρνα για το πλύσιμο κ.α.


ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
Δευτέρα - Τρίτη: κλειστό
Τετάρτη - Κυριακή: 10:00 - 13:00
Τετάρτη: 18:00-20:00

Σκαλκώτα 4, Χαλκίδα
τηλ: 22210-21817

Σχετικές Βιβλιογραφικές Αναφορές:
Α.Ε.Μ (1983) Τόμος ΚΕ.